Op vakantie met de boot in Nederland – 5 prachtige plekken om te varen!

In Nederland is er meer dan 1.500 kilometer kustlijn en een schat aan verschillende zeil- en vaarmogelijkheden voor mensen met een eigen (of gehuurde) boot. Van de hoofdstad tot de vele havens en dorpjes langs de rivieren en kanalen, je vindt er een overvloed aan plaatsen om van je tijd op het water te genieten. Hieronder staan vijf geweldige plaatsen in Nederland die een keur aan mogelijkheden bieden voor vaarliefhebbers als je in Nederland op vaarvakantie wilt.

Varen door het Noordzeekanaal

Voor wie een wat grotere boot heeft, is het mogelijk om helemaal van Rotterdam naar Amsterdam langs het Noordzeekanaal te varen. Deze route voert je op je weg stroomopwaarts door drie sluizen, wat het een interessante tocht maakt voor zowel beginnende als ervaren zeilers; bij deze sluizen ga je in feite in waterpeil omhoog of omlaag terwijl je je beweegt tussen de zee en kleinere watermassa’s zoals rivieren en kanalen. Het Noordzeekanaal is een drukke scheepvaartroute met ontzettend veel recreatievaart. De maximum snelheid is 18 km/u voor schepen met een diepgang minder dan 4 meter en voor snelle motorboten 20 km/u. De havens in het Westelijk Havengebied zijn verboden voor recreatievaart.

Met de (fluister)boot door Delft

Verscholen in de zuidwestelijke hoek van Nederland ligt het charmante stadje Delft. Het historische centrum kan gemakkelijk te voet verkend worden, maar als je het water op wilt, zijn er verschillende plaatsen in de buurt die mogelijkheden bieden om door de stad te kunnen varen. Wel belangrijk om te weten: het is in de binnenstad niet toegestaan om met een gemotoriseerde boot te varen; enkel de rondvaartboten en bootverhuur hebben hier toestemming voor. Wel toegestaan zijn bijvoorbeeld fluistersloepen waar je je met een groep vrienden de hele dag op kunt vermaken!

De Kagerplassen

Als je even weg wilt van de drukke scheepvaartkanalen van Rotterdam of Amsterdam, ga dan naar de Kagerplassen. Hier vind je een meer dat aan alle kanten omgeven is door steden en dorpen. Met een oppervlakte van 3,4 vierkante kilometer is dit Holland’s grootste natuurlijke meer. Op sommige plaatsen is het water wel 90 meter diep! De plassen bevinden zich tussen Warmond, Oud Ade, de Haarlemmermeer en Sassenheim, grotendeels in de gemeente Teylingen. Een prachtige plek om met de boot te ontdekken.

Varen door historisch Vianen

Vianen werd in 1232 na Christus gesticht langs een van de belangrijkste waterwegen in Midden-Nederland: de rivier de Lek. Honderden jaren lang werden goederen per schip vervoerd tussen Utrecht en Rotterdam. Vandaag kun je een boot huren en je eigen tocht door het centrum van de stad maken. Centraal gelegen in het land aan het Merwedekanaal en de Lek vind je Jachthaven de Vrijhaven. Een mooie Jachthaven met ruim 80 ligplekken voor kleine en grote boten waar je je boot d.m.v. je landvasten eenvoudig aan de kust vastlegt. Je wandelt vanaf dit plekje zo het centrum in.

De Amsterdamse grachten

Voor velen is Amsterdam de hoofdstad van Nederland, maar voor bootvaarders is het ook de ultieme speeltuin. Je kunt op een aantal plaatsen in en rond Amsterdam een boot huren om van de stad te genieten. Er zijn zo veel waterwegen dat je gemakkelijk je eigen kleine route vindt. Als je wilt kunnen gaan en staan waar je wilt, desgewenst zelfs ‘s nachts. Of je er nu met je eigen boot rondvaart of ter plekke een bootje huurt: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Genieten op het water was nog nooit zo gemakkelijk als met al deze mogelijkheden die in Nederland beschikbaar zijn! Als je er verantwoord mee omgaat, is er niets plezieriger dan op een zonnige dag het water op te gaan. Enjoy!

Gerelateerde Artikelen